• DİL
sosyal sosyal sosyal sosyal sosyal
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir

Mustafa Kemal ATATÜRK

--A+

MAHKEME BEŞİNCİ KEZ DUR, DEDİ

Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Doğader ve Av.Erol çiçek tarafından açılan davanın kararını Danıştay onadı...

ss
foto galeri

Danıştay İznik Gölü mutlak ve yakın mesafe koruma alanlarında Zeytin İşleme ve Zeytinyağı Üretim Tesisi yapılamayacağına dair kararı onadı ve Bursa İdare Mahkemesi'nin verdiği karar kesinleşti.

Bursa ili, Orhangazi ilçesi, Çakırlı Mahallesi, İznik Gölü kıyısında, göle 230 m. uzaklıkta, Ender Teke Zeytinyağı Nakliyat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan Zeytin İşleme ve Zeytinyağı Üretim Tesisi projesi ile ilgili olarak Bursa Valiliğince verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı Bursa İdare Mahkemesi'nce daha önce iptal edilmişti. Kararın Bursa Valiliği ve davalı firma tarafından temyiz edilmesi üzerine, Danıştay idare mahkemesi kararını onadı.
Dava, Bursa Barosu Bşk.lığı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanlığı ve ilçemizden Av. Erol ÇİÇEK tarafından açılmıştı.

Mahkeme, kurulması planlanan tesisin İznik Gölü "1/25.000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni planına" göre "İznik Gölü Kısa Mesafeli Koruma Alanında" kaldığı tespitini yaptıktan sonra; "kısa mesafeli koruma alanında" kalan bölgede turizm, iskan ve sanayi yerleşmelerine izin verilmeyeceği kuralı karşısında söz konusu bölgeye kurulması planlanan Zeytin İşleme ve Zeytinyağı Üretim Tesisinin de yapılamaycağına karar verdi.

Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ve İznik Gölü Çevre Düzeni planına göre su kıyısından itibaren 300 m. genişlikteki alan mutlak koruma alanı, ondan sonraki 700 m. genişlikteki alan kısa mesafe koruma alanı ve ondan sonraki 1 km. genişlikteki alan ise, orta mesafe koruma alanıdır. Bu alanlarda turizm, iskan ve sanayi yerleşmelerine izin verilememektedir.

Davada Bursa barosu vekili olan ÇİÇEK, bu kararın İznik Gölü mutlak ve kısa mesafe ve orta mesafe koruma alanında hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyeceğine ilişkin daha önce verilmiş mahkeme kararlarını bir kez daha teyit ettiğini belirtti. Bursa Valiliği ve Orhangazi Belediyesi'nin açık mahkeme kararlarına rağmen, hala korunan alanlara kurulacak tesislere çeşitli bahanelerle ruhsat vermeye çalıştığını; bunun son örneklerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Karbogaz bitişiğindeki şantiyesi ve Çakırlı mahallesi, 2001 parsel sayılı taşınmaz üzerinde “zeytin salamura tesisine” Orhangazi Belediyesi tarafından verilmeye çalışılan ruhsat olduğunu belirtti. Bu yapılanların açık bir hukuk tanımazlık ve doğa katliamı olduğunu; hukuka aykırı ruhsat, izin verenlerin Türk Ceza Kanunu gereği sorumluluklarının yanında, gelecek nesillere karşı da suç işlediklerini belirtti.

ÇOK OKUNAN HABERLER

  • z İznik'in Kurtuluşu
  • z ÇED OLUMLU RAPORUNA MAHKEMEDEN İPTAL
  • z 28 KASIM İZNİK'İN İŞGALDEN KURTULUŞ GÜNÜ
  • z İZNİK SAMANLI DAĞLARINA RES İSTEMİYORUZ
  • z 12 EKİM 1919 İZNİK MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ'NİN KURULUŞU
  • z İÇEY BASINI BİLGİLENDİRDİ